Дипломиране…

Изминаха пет години от нашето обучение тук и цели дванадесет, откакто престъпихме двора на това свещено място, наречено училище. От онзи детски ентусиазъм, който изпитвахме преди толкова време, не е останала и следа. Това е, защото хората растат и се променят, а заедно с тях се изменят и възгледите им, мечтите им и целия им живот. Както е казал Джон Стайнбек:

„Промяната идва като лек ветрец, който развява завесите по изгрев слънце, като приятния аромат на дивите цветя, дори трева.“

Така се променяхме и ние – неусетно. Ако днес се обърнем назад, ще си спомним какви сме били – ще видим колко дълъг е бил пътят, който сме извървели. Но в живота не е важно откъде идваш, нито къде отиваш – важното е да си щастлив по пътя. Затова всеки от нас може да се замисли над това бил ли е щастлив по своя път.

Днес сме се събирали за сетен път като част от това училище. От тук нататък всеки ще тръгне по своя път. Всички ние сме мечтали да бъдем възрастни – да бъдем самостоятелни, сами да правим значимите избори в живота си. Днес, когато това се превръща в реалност, вместо въодушевление аз изпитвам страх. Защото за първи път стоя пред житейски кръстопът, чиято посока трябва да избера сама. За първи път тежестта на избора тежи единствено върху моите плещи. Чувствам се уплашена, знаейки, че изборът, който ще направя може да определи какъв ще бъде живота ми.

Въпреки това аз продължавам да мечтая и се боря за сбъдването на мечтите си. Защото който и да си, на колкото и години да си, каквато и раса да си – никой не може да ти отнеме най-скъпото – мечтите.

Въпреки всичко ние все още сме млади и безразсъдни. А младостта е онова благословено време в живота на всеки, когато всички пътища изглеждат близки и всички мечти – осъществими. Затова ще се обърна към моите вече бивши съученици, но вечни приятели с един призив: Нека останем за винаги млади в душите и сърцата си!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s