„Друговремец“ – Диана Габалдон

outlanderТрудно е да определиш жанра на „Друговремец“, защото в него се преплитат много неща в едно. Това е исторически роман, носещ духа на отминала епоха. Историята, която започва в не толкова далечната 1945 година, внезапно ни изхвърля в бурните времена на 1743 година насред дивите Шотландски планински райони. До тук само в първите няколко страници имаме смесица на историческия сюжет с фантастичния, този който позволява пътуването във времето. В следващите страници се сблъскваме с вярвания за вещици, друиди и водни духове. Всички те са характерни за фентъзи реалността. Но все пак романът остава някак част от реалността.

Честно казано като видях обема на тази книга – не малкото 880 страници – се почувствах силно демотивирана да я прочета. Успеете ли да да превъзмогнете тези си предразсъдъци, не мисля, че ще съжалявате.

Диана Габалдон е страхотен автор. Съумяла е да въплъти духа на цяла една епоха в своите книги. От страниците на романа можете да доловите уханието на свежия и чист планински въздух на някога дивата и необятна Шотландия. Няма как да не се влюбите в героите ѝ. Образът на Джейми ще се отпечата в съзнанието ви, предизвиквайки силни и вълнуващи емоции. Искрено ще тръпнете за живота на Клеър и яростно ще ненавиждате Рандал. Толкова истински са изградените персонажи.

Сюжетът в „Друговремец“ надали ще ви разочарова, просто защото няма с какво. Историята е непозната, затрогваща… на моменти ще ви кара да се смеете, а в други да тъжите. Насладете се на тази книга, на сюжета, на персонажите, но най-вече на завидните ѝ белетристични умения, с които ни позволява да се потопим в един почти напълно непознат ни свят.

П.П.: Ако се чудите дали дадете шанс на книгата – хвърлете един поглед на сериала по поредицата – няма как да останете безучастни!!!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s