Великите князе, царете, императорите на Русия – Йордан Андреев и Андрей Андреев

Малцина от нас познават добре руската история, а тя е толкова запленителна и въздействаща. Да четем за древните руски князе няма как да не ни прехвърли в едно непознато и така далечно време, което ни подтиква да мечтаем. Все пак това не е исторически роман, това е едно страхотно издание, пълен исторически преглед на руската история от древното средновековие до гибелта на династията Романови.

В „Великите князе, царете, императорите на Русия“ ще намерите чудесен снимков материал, който ще ви помогне да се потопите в една друга реалност. Да видите портрета на княз Александър Невски, който считаме за толкова близък, но същевременно ни е толкова непознат. Сред страниците на този труд ще разберете историята на Иван IV Грозни – една от най-противоречивите личности в историята на Русия, сравняван дори с Чингиз Хан и римския император Нерон. Той все пак утвърждава монархическото начало и въвежда строга централизация.

Няма как да не се спрем на Петър I Велики, който е най-известният руски цар. Интересно е да видим как той успява да получи властта, но най-важно е как успява да я използва – победоносните му военни походи, трансформацията на държавата в абсолютна монархия, нейната модернизация по западен модел. Всичко това дава възможност на Русия да се превърне в реален играч на историческата сцена – откривайки една нова епоха в нейното управление.

Споменаване заслужава и Екатерина II Велика, която в книгата определят като „най-руската владетелка без в жилите ѝ да тече и капка руска кръв“. Всеки от следващите владетели има своите достойнства и качества – Александър I, Николай I, Александър II Освободител. Книгата завършва с гибелния край на Николай II и краят на цяла една династия – тази на Романови, управлявала цели 304 години.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s